Har du någon gång varit på en fest där någon av gästerna använt sig av en fickplunta? Kanske var det på någon privat hemmafest eller i ett större evenemang där någon smög fram den lilla flaskan och tog sig en liten klunk eller kanske skvätte en liten droppe i kaffet. Först kanske du blev lite förvånad över tilltaget, men någonstans så kittlade det lite av spänning att få smyga sig till en liten hutt. Du kanske till och med hann med att se att fickpluntan hade ett tydligt budskap av någonting, det fanns även en gravering på pluntan med ägarens namn och jubileumsdatum. Det hela kändes ganska fräckt och häftigt med en liten touch av ett historisk vingslag där tankarna går tillbaka till de gamla westernfilmerna.

De flesta uppskattar att få ta del av en god whiskey eller drink av något slag, så ideen kändes helt plöstligt helt rätt. Varför skulle man inte kunna ta med sig en liten del själv och få känna sig sådär lite cool samtidigt elegant. När jag började undersöka så fanns en uppsjö och jag förstod direkt att jag inte var ensam om tilltaget. En snabb titt på internet fick mig att inse att det fanns en uppsjö av diverse pluntor i olika stilar och för både kvinnor och män.

Tittar man ur ett historiskt perspektiv kan man läsa sig till att fickpluntan funnits en längre tid, men att den typ som vi känner igen idag härstammar från 1800-talet. Fickpluntan kommer från Amerika och blev populär när det var brist på alkohol och den framställdes olagligt. Fickpluntan användes ofta av kvinnor för att smuggla in lite sprit. I gamla filmer förutom westernfilmerna används pluntan i komedier där det smugglas och huttas friskt. Aktrisen blir mer och mer onykter av den lilla sprit som flaskan innehåller och det hela blir i slutändan rätt komiskt, man kan kort och gott säga att filmen romantiserade drickandet.

Vanligtvis är pluntan något välvd för att den ska smita sig tätt intill kroppen och inte synas för utomstående, den ska smygande gömma sig tätt mot kroppen för att inte sticka ut med något kantigt hörn och avslöja din lilla hemlighet. Fickpluntan finns i olika material, vanligtvis idag är den gjord i rostfritt stål. Tidigare var det mer vanligt med pluntor i silver eller glas och kanske med en kork istället för skruvkork som finns idag. Under tidigt 1900-tal blev pluntan populär bland de högre sociteterna, det blev mer legitimt att smyga sig till en liten sup. Kvinnorna gömde ofta sin plunta i strumpebandet där ingen anständig människa skulle kunna tänka sig att leta och med sin välvda form var det inte på något sätt obekvämt att bära med sig sin plunta. Flickvännerna smög ombord lite sprit till sin fästman på något fartyg eller via hamnen in till ett nytt land. Det var plötsligt något fashionabelt över att dricka lite vid tillställningar eller om man kände sig lite svag av någon anledning.

fickplunta

En fickplunta rymmer ofta inte mer än en och halv deciliter, så det handlar inte om några stora mängder av rusdrycken. Det är mer grejen att få smyga sig till det lilla förbjudna som lockar de flesta. En rolig grej helt enkelt. För visst drar man lite på leendet om pluntan används med förstånd. Om däremot en väldigt onykter person börjar dra fram den lilla flaskan ur innerfickan blir tilltaget inte lika festligt utan kan mer framkalla en obehaglig stämning bland gästerna.

Pluntan kan vara väldigt personlig. Det är vanligt att pluntan är klädd  med läder och utsmyckad med små detaljer. En fickplunta som inte har någon dekoration är utmärkt för att gravera. Det blir en personlig gåva som håller genom åren. Kanske är det till den blivande bruden som kommer behöva ta något stärkande innan hon går uppför altargången? Med en vacker personlig plunta blir det ett roligt minne att ta del av under åren och de kommande festerna. Varje gång hon öppnar handväskan eller om den sitter i strumpebandet kommer den att väcka många härliga och roliga minnen från din bröllopsdag. Det kan även vara en gåva till brudgummen som har den tätt i sin byxficka och väljer att ta sig en liten stärkande klunk tillsammans med sin best man.

Vid andra högtider kan man med fördel ge en graverad fickplunta som en gåva. Jubilaren kanske har något speciellt intresse som man kan överföra till pluntan. En jeepdunk i pluntform för den bilburne. Eller en häftig plunta med svart läder och en fräck dödskalle med eldflammor till någon motorcykelburen.

Kommentarer
xttb
teknik@itbyggare.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *